UutisetMikä ihmeen 1400 Trophy?Rally Trophy

Mikä ihmeen 1400 Trophy?
1400 Trophy auton perustana on useimmiten N tai A -ryhmään luokiteltu kuutiotilavuudeltaan alle 1400 kuutioinen auto. Tämä voidaan sitten virittää N-, A- tai FIN-R -ryhmän sääntöjen mukaisesti. N- ja A-ryhmiin luokiteltujen automallien listan löydät sääntökirjan tekniikka osion lopusta. Mahdollista on myös tehdä luokittelemattomasta autosta, tällöin autolle täytyy tehdä kansallinen luokitus. Ohjeet kansalliseen luokitukseen löydät myös sääntökirjan tekniikka osiosta, automalli listauksen jälkeen. Huom! 1400 Trophylle ei ole omia erillisiä teknisiä sääntöjä.

N-ryhmän autot ovat lähimpänä vakioautoa ja näihin sallitaan vain vähäisiä teknisiä muutoksia ryhmäsäännöissä sekä luokitustodistuksissa. N-ryhmän autoja on nykyisellään melko vähän, sillä näillä autoilla saa ajaa luokituksen päätyttyä 5 vuotta ja suurimmasta osasta 1400 Trophy autoja on luokitus päättynyt vähintään 5 vuotta sitten.

Valtaosa 1400 Trophy autoista on A-ryhmän sääntöjen mukaisia. Näiden perustana on lähes aina myös N-ryhmän luokitus, mutta A-ryhmässä autoihin saa tehdä enemmän muutoksia ja sen lisäksi luokitustodistuksessa on useasti enemmän luokiteltuja osia.

Uusin tulokas on kansallinen FIN-R luokka. Tässä kansallisessa luokassa auton luokituksen tulee olla ollut voimassa vuonna 2000 ja sen täytyy olla luokiteltu A-ryhmään. FIN-R säännöt mahdollistavat luokitustodistuksesta poikkeamisen useassa asiassa ja ovat osiltansa hieman vapaampia mitä A-ryhmän säännöt.

N- , A- ja FIN-R -ryhmien säännöt löydät kansallisesta sääntökirjasta, tekniikka osiosta. Sääntöjä luetaan seuraavasti: Tekniikka-osion (Liite J) yleiset määräykset ja turvallisuusmääräykset koskevat kaikkia ryhmiä, tämän jälkeen ryhmäkohtaiset säännöt ja luokitustodistus kertovat mitä muutoksia vakioautoon nähden voidaan tehdä.

Suomalaisissa ralleissa on esiintynyt muun muassa seuraavanlaisia 1400 Trophy autoja:
Citroen AX GTI, Daihatsu Charade 1.3i, Ford KA, Ford Puma, Lada Samara 1300, Nissan Micra 1.3, Peugeot 106 Rallye, Peugeot 106 XSI, Peugeot 205 Rallye, Skoda Fabia, Skoda Favorit, Skoda Felicia, Suzuki Swift mk1, Suzuki Swift mk2, Toyota Starlet EFI, Toyota Yaris, Volkswagen Polo 1.4 , Vauxhall Astra, Vauxhall Nova, Wartburg 353.

Mihin autoilla voi osallistua?
1400 Trophy autolla voit osallistua useisiin eri sarjoihin Suomessa.
Näistä suosituin on Rally Trophy sarja, jossa kilpaillaan 1400 Trophy autoilla sekä V1600 autoilla. Kilpailut ovat kaikki ennakkotutustumattomia ja sarjaan ei ole erillistä ilmoittautumista vaan osallistuminen osakilpailuun riittää. Tarkemmat sarjasäännöt ja sarjan kilpailut löydät täältä.

Jos olet lisenssiluokaltasi Juniori, voit osalistua Rally Trophyn lisäksi samalla Rallin Suomen Juniorimestaruussarjaan, jossa 1400 Trophyille on tarjolla oma luokka. Kilpailut ovat ennakkotutustumattomia kilpailuja. Sarjaan ei myöskään ole erillistä ilmoittautumista vaan osallistuminen osakilpailuun riittää. Voit lukea lisää sarjasta sen omilta sivuilta.

Voit osallistua myös Suomen suosituimpaan rallisarjaan, F-Rallisarjaan. Tässä sarjassa voit oman valintasi mukaan ajaa joko nuotista tai ilman, mutta sarjaan on ennakkoilmoittautuminen sekä ilmoittautumismaksu, lue lisää sarjan omilta sivuilta.

Jos mihinkään sarjaan osallistuminen ei kiinnosta, voit osallistua liki mihin tahansa Suomessa järjestettävään ralliin, sillä liki jokaisessa kilpailussa on 1400 Trophy autoille oma luokka. Toki oman luokan puuttuminen ei välttämättä ole este osallistumiselle.